5 Tips voor nog betere teksten

Het schrijven van teksten is niet zo makkelijk als je in eerste instantie zou verwachten en er komt een hoop bij kijken. Met deze vijf tips leer je in ieder geval je teksten weer een beetje te verbeteren.

1. Schrijf voor je doelgroep

In de vorige blog kon je al lezen hoe je kan bepalen wie je klant is. Dit vormt de informatie voor de doelgroep die je wilt bereiken. Wanneer je begint met schrijven, schrijf je tekst dan ook alleen voor deze doelgroep. Wanneer je probeert om voor iedereen te schrijven, zorg je er juist voor dat je doelgroep zich niet aangesproken voelt. Verkoop je een supplement voor maagzweren, richt je met je teksten dan vooral op paardeneigenaren die problemen van een maagzweer bij hun paard ondervinden.

2. Wordt niet te commercieel

Als je bedenkt wat je zelf fijn vindt om te lezen dan snap je direct wat we hiermee bedoelen. Schreeuwende teksten waarmee je perse iets wil verkopen is niet iets wat goed binnenkomt en de meeste mensen zullen je tekst daarom snel skippen. Hier geldt eigenlijk ook weer; kijk naar je doelgroep. Leef je in en bedenk welke informatie hun interessant vinden om te lezen waardoor je hun interesse trekt.

3. Zorg dat er geen fouten in staan

Niets zo vervelend als een tekst vol taal- en spelfouten. Het komt niet alleen onprofessioneel over, maar het zorgt er ook voor dat mensen eerder afhaken met lezen. Ook foutieve informatie is een absolute no-go. Zorg er dus voor dat alles klopt. Hiervoor kan het handig zijn om de tekst even weg te leggen om de volgende dag nog een keer te controleren. Dit controleren kun je voor de zekerheid ook nog een keer door iemand anders laten doen.

 

4. Schrijf in een actieve stijl

Als we dat misschien konden zouden doen. Is dit een activerende en lekker lezende zin? Nee! Over het algemeen vinden mensen het fijner om actieve zinnen te lezen. Dat betekent zo weinig mogelijk passieve werkwoorden, onvoltooid deelwoorden en overbodige hulpwerkwoorden. Ook het schrijven in de tegenwoordige tijd helpt je om een actieve schrijfstijl te hanteren.

5. Probeer alles in dezelfde vorm te schrijven

Je hebt vast wel eens teksten gelezen waarin ze het de ene keer over ‘ik’ hadden om vervolgens in de wij-vorm verder te gaan. Dit levert onduidelijkheid op in een tekst. Bepaal daarom vooraf in welke vorm je gaat schrijven en houdt dit vol tijdens de hele tekst. Met de woordzoek-tool in Word kan je achteraf een zoekopdracht doen om te checken of je het niet een keertje bent vergeten.

Sabine
Sabine
Sabine Timman
Owner SAB Fotografie & Media
0031 (0) 6 29150873
www.sab-fotografie.nl

Wil je graag meer tips?

Neem dan contact op met Sabine via het contactformulier